A gyógyszerészeti kemény zselatinkapszulák

A kemény zselatinkapszula egy bázisból és egy rövidebb, úgymond testből áll, melyek szorosan illeszkednek egymáshoz. Az emberi felhasználásra szánt kapszulák nyolc méretben állnak rendelkezésünkre.
A kapacitás minden egyes méret esetében változik a gyógyszerek kombinációjától és sűrűségétől függően. Vannak tiszta zselatin kapszulák különböző méretekben és színekben.
 



A gyógyszergyártók a különféle színű kapszulák segítségével meg tudják különböztetni a készítményeket. Továbbá adhatnak hozzá festékanyagot annak érdekében, hogy a töltés előtt azonosítani tudják a bele töltendő anyagot, illetve az esztétikát is szolgálhatja a szín. Bizonyos típusú kemény zselatinkapszulák záró sapkával vannak ellátva, ami megakadályozza, hogy újra tölthessék őket. Annak érdekében, hogy kiválaszthassuk a megfelelő méretű üres kapszulát, fel van tüntetve a dobozon a kapszulák nagysága. Ez útmutatásként szolgál a kapszulák méretét és töltését illetően. Ismerve a töltőanyag térfogatsűrűségét, ki tudjuk választani a megfelelő nagyságú kapszulát. A kapszula elkészítésének utolsó folyamata a lezárás. Ennek a legjobb módja, hogy biztonságos módon lezárják ott, ahol az úgynevezett test és a kupak összeér. Így akadályozva meg, hogy újra kinyithassák. Ha a kapszula nincs teljesen lezárva a töltést követően, akkor a benne lévő gyógyszer kiszóródhat. Ez pedig az előzetesen, mérési eljárás által meghatározott gyógyszer mennyiségének csökkenéséhez vezet. A kapszula zárása csak azután történik meg, ha a megfelelő mennyiségű gyógyszert, port beletöltötték. A lezárási folyamatnál alternatív megoldásként meleg vízbe mártott vattacsomót lehet használni a tömítés létrehozásának érdekében. Ezzel a vattacsomóval körül kell dörzsölni a kupak belső szélét, közben pedig kicsit csavargatni, hogy erősebb legyen a tömítés. Mikor befejeződött a kapszulák töltése és bezárása, a kapszulákat meg kell tisztítani, el kell távolítani az ujjlenyomatokat. Az ujjlenyomatokat és az olajat nem lehet hatékonyan eltávolítani, így a legjobb módszer az, ha a keverési folyamat során kesztyűt viselünk. A folyamat végén a kapszulákat vizuálisan is ellenőrizni kell:

  • egységesség – ellenőrizze, hogy egyforma-e a kapszulák színe
  • ellenőrizze, hogy minden kapszulát betöltöttek-e
  • ellenőrizze, hogy a kapszulák mind zárva vannak-e, és megfelelő-e a tömítésük